Boorlocatie groen

Voordelen en rendement
van gesloten bronsystemen

Tegenwoordig kunt u kiezen tussen een bodemwarmtepomp met gesloten bronsysteem of een luchtwarmtepomp met buitenunit. De investering in een bodemwarmtepomp is hoger. Maar wat is het voordeel als u kiest voor een gesloten bronsysteem? Bereken zelf uw te verwachten rendement. 

De vergelijking
Bodempomp óf luchtwarmtepomp?

De vergelijking tussen een luchtwarmtepomp met buitenunit en bodemwarmtepomp met gesloten bronsysteem is soms lastiger te maken dan gedacht. Dat komt omdat er veel verschillende online en offline informatiebronnen zijn. Wij geven u graag een zo eerlijk mogelijke vergelijking tussen een bodemwarmtepomp en een luchtwarmtepomp. 

Maandlasten
Het jaarlijks stroomverbruik van een bodemwarmtepomp ligt aanzienlijk lager dan dat van een luchtwarmtepomp. De bodemwarmtepomp onttrekt ongeveer 80% van de benodigde energie uit de bodem. Hierdoor is de COP een stuk hoger dan die van een luchtwarmtepomp. Maar het grote verschil komt door het koelen. Bij een luchtwarmtepomp werkt de koeling hetzelfde als een airco. Terwijl een gesloten bronsysteem passief kan koelen. In de zomer is de buitenlucht namelijk warmer en de bodem juist koeler dan de gewenste binnentemperatuur. 

Investering
Beide warmtepompen zijn ongeveer even duur. Het verschil: het boren en aanleggen van de bodemlussen voor een bodemwarmtepomp zorgen voor een hogere investering. 

Ruimte & geluid
De warmtepompen die in de woningen staan, werken hetzelfde. Echter, een luchtwarmtepomp wordt aangesloten op een unit die ergens buiten het huis op de kavel staat. Naarmate de buitenunit langer in gebruik is, kan deze geluid gaan maken. Dit hangt ook af van de plaats van de buitenunit, bijvoorbeeld aan de gevel of juist op de grond. De bodemcollectoren zijn niet zichtbaar en liggen afgesloten in de grond. Daardoor hoor je de collectoren niet en is de levensduur langer. Wij geven 25 jaar garantie op de werking van de collectoren! 

Waar mag een
bronsysteem gerealiseerd worden?

De Nederlandse ondergrond is heel geschikt voor bodemenergie. We kunnen daarom in principe overal in Nederland bronsystemen realiseren. Maar volgens de wet- en regelgeving is het niet overal toegestaan. 

Boorlocatie Diemen

Vind uw installateur

Duratherm werkt altijd samen met een installateur van warmtepompen uit uw omgeving. Hebt u nog geen installateur? 

Boorlocatie Emst dichtbij