Warmtepomp Ruben Draaijer

De woning van Ruben
in Elburg

Een aantal jaren geleden kochten Ruben en zijn vrouw een verouderde woning in Elburg. Hij liet zijn huis all-electric maken en een bodemwarmtepomp met gesloten bronsysteem aanleggen. Benieuwd waarom Ruben heeft gekozen voor een bodemwarmtepomp en hoe het proces in zijn werk gaat? Lees hier meer en bekijk de video!

Waarom een bodemwarmtepomp met bronsysteem?

Inmiddels draait de warmtepomp en het gesloten bronsysteem al enige tijd bij Ruben, wonende in Elburg. Ruben kocht een aantal jaar geleden een verouderde woning en heeft deze volledig opgeknapt. Tijdens het proces heeft hij gekozen voor een bodemwarmtepomp met gesloten bronsysteem, maar waarom? Ruben vertelt er meer over in de video. 

Lage maandlasten
Ruben vertelt: 'De investering voor een bodemwarmtepomp ligt natuurlijk hoger dan die van een luchtwarmtepomp. Maar onze uiteindelijke maandlasten liggen aanzienlijk lager. Wij hebben 12 zonnepanelen en komen daardoor uit op een energierekening van maar €70,-.' Een bronsysteem maakt gebruik van de constante aanvoertemperatuur in de bodem. De COP ligt daardoor veel hoger dan die van een luchtwarmtepomp. Dit resulteert in minder draaiuren en dus minder energieverbruik. 

Onderhoudsarm
De bodemcollectoren worden in de grond omhuld met een groutmengsel en zijn daardoor onderhoudsvrij. Duratherm geeft in ieder geval een garantie af van 25 jaar, maar in de meeste gevallen gaan de bodemcollectoren veel langer mee. De bodemwarmtepomp in de woning moet wel elk jaar onderhouden worden. Dit is vergelijkbaar met het onderhoud aan een cv-ketel. 

Geen buitenunit of lawaai
'Wat voor ons ook een belangrijke overweging is geweest, is het feit dat er geen buitenunit geplaatst hoeft te worden. De collectoren zie je namelijk niet en maken ook geen lawaai,' vertelt Ruben. De collectoren zijn tot een diepte van 220 meter gerealiseerd en horizontaal aangesloten op de warmtepomp. Deze staat binnen in de technische ruimte.

Aangename en voordelige koeling
In de zomer kan een bodemwarmtepomp ook ingezet worden als koelunit. Er kan gemakkelijk gekoeld worden zonder extra energieverbruik. Het circulatiepompje gebruikt namelijk maar 15 watt per uur om te kunnen koelen. Dit levert in de zomer een aangenaam binnenklimaat op zonder hoge energierekening!