Duratherm - dronefoto's het Meer-1.jpg

'Het Meer' IJsselmuiden
9 woningen

Het Meer in IJsselmuiden is één van de duurzaamste wijken van Nederland. In deze wijk ontwierpen en realiseerden we 9 gesloten bronsystemen voor duurzame verwarming en koeling.

Van het gas af in IJsselmuiden

In de gemeente Kampen ligt IJsselmuiden. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt IJsselmuiden aan de monding van de IJssel. De jongste wijk 'Het Meer' is zo goed als af. Tijdens de laatste fase is gestart met de bouw van negen eengezinswoningen in twee blokken van vijf en vier woningen. Duratherm heeft de opdracht gekregen om de woningen van een bodemenergiesysteem te voorzien. 

Het meer droneafbeelding

Bronontwerp & Certificering

De installateur van de warmtepompen heeft ons benaderd voor het volledige ontwerp en uitvoering van de bodemenergiesystemen. De negen woningen hebben elk een verwarmingsvermogen van 5 kW. Dat betekent dat 4 kW uit de bodem onttrokken moet worden. Daarnaast hebben wij de bronnen zo ontworpen dat deze naast elkaar kunnen blijven functioneren zonder dat een van de bronnen wordt uitgeput. 

Onze serviceafdeling heeft de BRL 6000-21 certificering op zich genomen. Dit betekent dat ook de energiecentrale van het bodemenergiesysteem, dus het bovengrondse deel, is ontworpen, geïnstalleerd en wordt beheerd door ons. 

De doelstelling van Nederland is het volledig energieneutraal zijn in 2050 door onder andere het beperken van CO2-uitstoot. Sinds 2021 is het niet meer toegestaan om nieuwe huizen en gebouwen aan te sluiten op het aardgasnet. Een uitstekend alternatief is bodemenergie. Door de hoge isolatiewaarde kan toch een aangenaam binnenklimaat gerealiseerd worden. Daarnaast heeft een bodemwarmtepomp een hoge COP waardoor de energiekosten een stuk lager uitvallen. Dit in combinatie met zonnepanelen maakt het systeem zelfs nog voordeliger.