Terug naar projecten Referenties >

Bedrijfspand

Bedrijfspand
ProjectnummerPRO20100067
Jaar uitvoering2011
PlaatsZeist
TypeRecirculatie
InstallateurKropman Installatietechniek - Utrecht
Aantal boringen2
CBW-Mitex, de vereniging van 17.000 CBW-erkende woonwinkels heeft een duurzaam nieuw hoofdkantoor van 2.132 m2. De doelstelling is een gegarandeerd energieneutraal kantoor.

Duurzame materialen
Er zijn waar mogelijk duurzame C2C-gecertificeerde bouwproducten en C2C-materiaal (interieur en inrichting) toegepast die recyclebaar en makkelijk demonteerbaar zijn. Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van daglicht, aangevuld met slimme regelingen voor kunstlicht. Het kunstlichtgebruik zal beperkt worden tot 8 kWhe/m2/j; in de verkeersruimtes komt LED-verlichting. Er is gekozen voor hoogwaardige isolatie (Rc=5), ventilatie met warmteterugwinning, deels buitenzonwering met vaste kappen en verder schakelende lamellen tussen de drievoudige beglazing.

Een energiemanagementsysteem regelt (afhankelijk van de aanwezigheid en de hoeveelheid mensen) automatisch de ventilatie, temperatuurregeling en verlichting in het gebouw. Waar niemand aanwezig is, wordt niet verwarmd, verlicht of geventileerd. Alleen door dit energiemanagementsysteem kan de jaarlijkse energiebehoefte al met 40% gereduceerd worden.

Lagetemperatuurverwarming in de vorm van betonkernactivering en hoogtemperatuur koeling zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Het warmte- en koudeopslag (een recirculatiesysteem van 10m3) heeft Duratherm in samenwerking met Kropman installatietechiek.

Onderstaand filmpje geeft een goed beeld van de toepaste duurzame technieken in dit pand.