Terug naar nieuws Duratherm nieuws > De 'Hot Water Battery'

De 'Hot Water Battery'

Het opwekken van energie via duurzame vormen zoals zonnepanelen of windmolens is alleen voordelig op een dag dat de zon daadwerkelijk schijnt of dat het waait. In het beste scenario kan de opgewekte energie worden opgeslagen zodat het gebruikt kan worden op het moment dat het daadwerkelijk nodig is.


Hot Water Battery_Plus+ Innovation programme 2018_English subtitles from Witteveen+Bos on Vimeo.


Het opslaan van energie

In het innovatieprogramma van Witteveen+Bos is gewerkt aan de Hot Water Battery. Dit principe zorgt ervoor dat een overschot aan energie kan worden opgeslagen en op elk moment beschikbaar is. In de warme zomermaanden wordt de overtollige warmte omgezet naar warm water door middel van een warmtepomp. Het warme water wordt vervolgens opgeslagen in een mono-bron in een diepe doorlatende grondlaag op ongeveer 400 meter diepte. Het koude water wordt opgeslagen in een ondiepere grondlaag op gemiddeld 200 meter. Zowel het warme als koude water kan hierdoor gebruikt worden wanneer dat nodig is.

Technologische ontwikkelingen

In samenwerking met Witteveen+Bos en Cohere Consultans is de Hot Water Battery ingezet en Duratherm heeft de grondboring verricht. Het opslaan van energie in de bodem is een techniek die al langer bekend is. Zo verteld Siefko Slob, Consultant Geological Enineering bij Cohere Consultants, wat innovatief is aan dit project: ‘Wij willen de ondergrond gebruiken op grotere dieptes, we willen hogere temperaturen opslaan en we willen een mono-bron gebruiken.’

Duurzame oplossing

Het concept realiseert 35 procent meer reductie van CO2 uitstoot als het wordt toegepast in combinatie met stadsverwarming. Daarnaast levert het een grote bijdrage aan het opslagprobleem in de energietransitie.

06 dec
2018
06 dec
2018