Duratherm - dronefoto's het Meer-1.jpg
23 juni 2022

Bodemwarmte is de oplossing bij problemen rondom netcongestie

Bodemwarmte speelt een cruciale rol bij het verminderen van problemen rondom netcongestie. 

Het elektriciteitsnet zit op zijn maximale capaciteit. Dit wordt ook wel netcongestie, beperkte transportcapaciteit of transportschaarste genoemd. Door de sterke groei van de opwekking van hernieuwbare (duurzame) energie, kan het net in Nederland niet overal de elektriciteitsproductie aan. Dit kan leiden tot stagnatie als het gaat om het behalen van onze klimaatdoelen en de bijbehorende elektrificatie van Nederland. 

Een bodemwarmtepomp in combinatie met verticale bodemwarmtewisselaars kan het aansluitvermogen aanzienlijk beperken en ten opzichte van een luchtwarmtepomp of warmtepomp in combinatie met PVT Panelen, het net aanzienlijk ontlasten. Een bodemwarmtepomp kan namelijk zomers passief koelen, er is veelal geen elektrische bijstook nodig/mogelijk. Daarnaast is het aansluitvermogen en jaarlijks verbruik aanzienlijk lager. Door een lager verbruik en een lagere piekbelasting hoeft men minder zonnepanelen aan te schaffen. De pieklevering van zonnepanelen aan het net wordt hierdoor ook nog eens beperkt. 

Door middel van bodemwarmte kunnen dus meer woningen aangesloten worden op het net en blijft de netcongestie beperkt!

Nieuws & info

Nominatie Veluwse Innovatieprijs

Dit jaar waren wij een van de zes genomineerden voor de Veluwse Innovatieprijs, wat een eer! Wil jij weten wie er gewonnen heeft?