Terug naar nieuws Duratherm nieuws > 10.000e duurzame woning!
De 10.000e duurzame woning in Muiden

10.000e duurzame woning!

Onder grote belangstelling is afgelopen vrijdag de 10.000e woning voorzien van een bodem-warmtepomp. De nieuwbouwwoning van de familie Gort-Huijgen is door de plaatsing van de bodemcollectoren en warmtepomp aardgasvrij en volledig energieonafhankelijk. En dat zonder dat de familie zelf heeft hoeven investeren in de apparatuur.

Energie uit eigen bodem met aardwarmte

In Nederland is de warmtepomp bepaald nog niet ingeburgerd: in hoogstens 220.000 van de bijna 8 miljoen huizen heeft de pomp inmiddels een plekje gekregen. Maar mede dankzij het advies van minister Eric Wiebes om geen traditionele cv-ketel meer aan te schaffen, neemt de interesse in warmtepompen massaal toe. 

Warmtepompen kunnen op verschillende manieren voorzien worden van energie. De bodem-warmtepomp haalt de warmte en koude natuurlijk uit de bodem. Echter, het plaatsen van het systeem is geen eenvoudig proces. Er zijn meerdere vaklieden nodig om de bodemcollectoren, oftewel gesloten leidingen, tot wel 300 meter diepte in de bodem te kunnen plaatsen. Een waar spektakel om te aanschouwen. En dat was mede de reden waarom deze grondboring in de gemeente Gooise Meren zoveel belangstelling trok.

Beerd Volkers, projectdirecteur Duratherm: “De dag van boren is altijd een bijzonder moment aangezien de woningbezitters samen met ons en THE FCTR E al een heel traject hebben doorlopen om tot dit punt te komen. Maar vandaag is natuurlijk extra bijzonder door deze mijlpaal. Ik ben dan ook trots dat wij hier deel van mogen uitmaken.”

10.000e duurzame woning in Muiden

Het hele proces naar energieonafhankelijkheid uit handen genomen


De plaatsing van de bodem-warmtepomp is voor de familie Gort-Huijgen de eerste stap naar energieonafhankelijkheid. De heer Gort-Huijgen: “Toen wij onze nieuwbouwwoning in De Krijgsman Muiden kochten stonden we helemaal niet stil bij het feit dat wettelijk is bepaald dat we gasloos moesten bouwen. Maar doordat je bij het bouwen van een nieuw huis beslissingen moet nemen over duizend-en-een details, kreeg het niet de prioriteit die het verdient. Het was dan ook heel fijn dat we via Thuis in Bouwen in contact kwamen met THE FCTR E. Nu is het hele proces naar energieonafhankelijkheid ons uit handen genomen. Van advies tot installatie, service en optimalisatie: zij zorgen voor alles en zonder extra kosten.”

Zelf energie opwekken is geen gekkenwerk

Joris Jonker, ooit bedenker van de slimme thermostaat Toon en een van de oprichters van THE FCTR E: “Ik ben blij dat er zoveel belangstelling is voor deze grondboring. Het laat zien dat, ondanks de grote machines die een dag in de tuin staan, je eigen energie opwekken helemaal geen gekkenwerk is. Voor een kwart van de huishoudens is gasvrij wonen nu al mogelijk zonder meerkosten. Ik hoop dat dit verhaal van de familie Gort-Huijgen meer mensen zal inspireren om de stap naar een energieonafhankelijk toekomst te zetten.”

13 maart
2019
13 maart
2019