Aardwarmtesystemen >

WKO-systeem, oftewel open bronsysteem

Het Warmte Koude Opslag (WKO) systeem is een open bronsysteem dat grondwater gebruikt om het gebouw te verwarmen of te koelen. Hiervoor worden bronnen geboord in verschillende uitvoeringen. Het ontwerp is namelijk sterk afhankelijk van de uitgangspunten van de gebouwinstallaties en van de bodem. Vraag direct een offerte aan of lees verder over de werking van het WKO-systeem.

                                                                     WKO-systeem offerte

WKO-systeem

Het systeem ontrekt energie aan de bodem om zo het gebouw op een duurzame manier te verwarmen of te koelen. Duratherm boort hiervoor een ‘haalbron’ en ‘retourbron’. De bronnen worden aangesloten op de warmtepomp in de technische ruimte. In de winter wordt het grondwater uit de warme bron gebruikt waarnaar het afgekoelde water terug wordt geleidt naar de koudere pomp in de bodem. In warmere periodes werkt het systeem het tegenovergestelde. Dan wordt namelijk het afgekoelde water benut om het gebouw te verkoelen. De uitvoering

De systemen worden in verschillende uitvoeringen aangelegd. Het ontwerp is namelijk sterk afhankelijk van de uitgangspunten van de gebouwinstallaties en de bodem. In alle gevallen zorgen wij ervoor dat de installatie energiezuinig en robuust is. Daarnaast worden de waterscheidende aardlagen goed afgedicht. Om dit te realiseren werkt Duratherm volgens de BRL SIKB 2.100 en BRIL SIKB 11.000 waarvoor wij gecertificeerd zijn. Meer informatie over de engineering van WKO-systemen vindt u op deze pagina.


Wat wij voor u kunnen beteken

Duratherm verzorgt de realisatie, maar ook het complete ontwerp van zowel de bron- als het grondwatersysteem. Vanzelfsprekend kan ook op basis van een bestek gewerkt worden. Voor open bronsystemen is meestal een vergunning verplicht. De totale vergunningsaanvraag of melding bij de provincie kunnen wij voor u verzorgen. Bij open bronsystemen is het van groot belang om jaarlijks de bronconditie te controleren en eventuele risicofactoren weg te nemen. Ook is het belangrijk om de prestaties van het WKO-systeem te monitoren. Enerzijds om aan de vergunningsvereisten van de overheid te kunnen voldoen, maar ook om maximaal rendement uit het systeem te behalen. Om dit te kunnen waarborgen, heeft Duratherm een gespecialiseerde serviceafdeling die dit op een deskundige wijze uitvoert.

Klik hier voor meer informatie over de montage van WKO-systemen.

De voordelen van een Duratherm WKO-systeem:

• Jarenlange ervaring en veel kennis van de Nederlandse bodem;
• Sterke materiaalkeuze;
• Levering volgens kwaliteitseisen BodemenergieNL;
• Goede samenwerking met betrokken partijen;
• Eigen gespecialiseerde serviceafdeling;
• Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.