Aardwarmtesystemen >

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater wint om vervolgens over te dragen aan het gebouw. In ons geval betekent dat het aardwarmtesysteem wordt aangesloten op een grondgebonden warmtepomp. Door het gebruik van een warmtepomp kan een gebouw geheel aardgasvrij verwarmd worden. Daarnaast kan de pomp op een passieve manier het gebouw koelen. Door het kleine deel elektrische energie dat de pomp verbruikt op te wekken met zonnepanelen kan u zelfs volledig duurzaam wonen en werken in uw gebouw.

Bekijk de werking van een warmtepomp hieronder. Open en gesloten bronsystemen

In geval van een open bronsysteem, ook wel bekent als warmte en koudeopslag (WKO), wordt het grondwater omhoog gepompt. Vervolgens wordt in de warmtepomp de warmte aan het grondwater onttrokken voor het verwarmen van het gebouw of het water.
Een gesloten bronsysteem maakt geen gebruik van het grondwater. De bodemcollectoren zijn een gesloten systeem welke gevuld met een glycolvloeistof gemengd met water dat de temperatuur van de bodem aanneemt. Het is ook mogelijk de bodemcollectoren alleen te vullen met water. Vervolgens wordt de warmte via hetzelfde principe omhoog gepompt en omgezet tot energie voor het gebouw door middel van de warmtepomp.

Verwarmen én koelen

In de winter wordt het systeem gebruikt voor het verwarmen van het gebouw, maar in de zomer kan de bodemtemperatuur gebruikt worden voor het koelen. Op deze manier kan u op elk moment in het jaar aangenaam in het gebouw verblijven.
 

De grootste voordelen op een rij

  • Energiebesparing
  • Vermindering van CO2-uitstoot
  • Verwarmen én koelen 
  • Geluidsarm (geen buitenunit met ventilator)
  • Ruimtebesparend 


Kosten & onderhoud

De kosten voor de aanleg en installatie een grondgebonden warmtepomp inclusief de gesloten collectoren kunnen behoorlijk afschrikken. Bekijk deze pagina voor een goede vergelijking wat betreft de kosten van een cv-ketel en aardwarmtesysteem. Naast de kosten zijn er andere overwegingen die een rol kunnen spelen zoals dat het aardwarmtesysteem wel toekomstbestendig, duurzaam en milieuvriendelijk is.

Naast de aanschafkosten zijn er de gebruikskosten zoals gas en elektra en de onderhoudskosten. De verwachting is dat de kosten voor gas zullen stijgen. De onderhoudskosten voor een ketel en warmtepomp zijn ongeveer gelijk. Een warmtepomp moet doorgaans ook elk jaar preventief gecontroleerd worden. Op deze manier kan de pomp wel 20 jaar meegaan. Dit in tegenstelling tot een ketel die ongeveer 12 tot 15 jaar meegaat en waarvan de economische levensduur doorgaans 10 jaar is. De gesloten collectoren in de grond gaan maar liefst 25 tot 30 jaar mee.

Daarnaast heeft de overheid een subsidieregeling lopen om het gebruik van duurzame energieoplossingen te stimuleren. De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een regeling voor particulieren en zakelijke gebruikers en kan voor particulieren wel oplopen tot €3000,-.


Hoe nu verder?

Wij kunnen u verder helpen met uw vragen en advies geven, omdat per situatie verschillende soorten warmtepompen van toepassing kunnen zijn. U kunt ook uw vraag vermelden op het contactformulier en wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.