Aardwarmtesystemen >

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater wint om vervolgens over te dragen aan het gebouw. In ons geval betekent dat de warmtepomp wordt geplaatst in de technische ruimte waar de warmte wordt gewonnen uit de bodem door middel van bodemcollectoren. Deze warmte wordt door de warmtepomp omgezet in bruikbare energie voor het gebouw. De pomp verbruikt een kleine hoeveelheid elektrische energie om het water rond te kunnen pompen in het systeem.

Bekijk de werking van een warmtepomp hieronder. Open en gesloten bronsystemen

In geval van een open bronsysteem, ook wel bekent als warmte en koude opslag (WKO), wordt het grondwater omhoog gepompt. Vervolgens wordt in de warmtepomp de warmte aan het grondwater onttrokken voor het verwarmen van het gebouw of het water. In een gesloten bronsysteem zijn de bodemcollectoren gevuld met een glycolvloeistof dat de temperatuur van de bodem aanneemt. Vervolgens wordt deze warmte via hetzelfde principe omhoog gepompt en omgezet in de warmtepomp.

Verwarmen én koelen

In de winter wordt het systeem gebruikt voor het verwarmen van het gebouw, maar in de zomer kan de bodemtemperatuur gebruikt worden voor het koelen. Op deze manier kan u op elk moment in het jaar aangenaam in het gebouw verblijven.
 

De grootste voordelen op een rij

  • Energiebesparing
  • Vermindering van CO2-uitstoot
  • Verwarmen én koelen 
  • Geluidsarm (geen buitenunit met ventilator)
  • Ruimtebesparend 


Hoe nu verder?

Wij kunnen u verder helpen met uw vragen en advies geven, omdat per situatie verschillende soorten warmtepompen van toepassing kunnen zijn. U kunt ook uw vraag vermelden op het contactformulier en wij zullen deze zo spoedig mogelijk beantwoorden.