Aardwarmtesystemen >

Energie neutraal voor 1 euro per dag

Energieneutraal, veel comfort, het kan met aardwarmte.

80% van de benodigde energie voor koelen en verwarmen van een woning kan uit de grond gehaald worden, dat is 12.000 KWh per jaar. Het restant 3.000 KWh ofwel 20% kan met PV panelen op uw dak opgewerkt worden. Hiervoor zijn circa 14 zonnepanelen nodig. U heeft dan op een eenvoudige wijze een energie neutrale woning. 
 

Vergelijken 

Het vergelijken van oude en nieuwe methoden is vaak lastiger dan gedacht. Ook bij het verwamen en koelen van uw woning of bedrijfsgebouw. Om u een indruk te kunnen geven, hebben wij een vergelijking gemaakt. Hieronder is een uitwerking van een nieuwbouwwoning en cv-ketelvervanging gemaakt. 

Een belangrijk verschil tussen traditionele systemen en het WKO-systeem is het energieverbruik en de comfortverbetering. De radiatoren die vaak gebruikt worden in traditionele systemen gaan alleen uit van verwarmen. Tegenwoordig zijn woningen en gebouwen een stuk beter geïsoleerd waardoor ook de koeling een steeds belangrijker thema wordt. Onze systemen maken ook gebruik van de koude van de bodem en het systeem werkt zelfs het beste als deze hier ook voor wordt ingezet. Daarnaast worden bij aardwarmtesystemen gebruik gemaakt van vloerverwarming waardoor 10% minder warmte nodig is om dezelfde warmtebeleving te ervaren.
 

Nieuwbouw: energieverbruikslasten 1 euro per dag

Bij nieuwbouw is het aardwarmte en aardkoelingssysteem onderdeel van het pakket van maatregelen dat moet leiden tot de juiste Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De EPC wordt bepaald door zowel de bouwkundige als ook installatietechnische maatregelen. Door toepassen van aardwarmte kunnen een aantal kostbare bouwkundige maatregelen vervallen. Per saldo hoeft de investeringsprijs bij nieuwbouw niet hoger te liggen dan bij een andere combinatie van maatregelen. Bouwbedrijf Van Wijnen biedt bijvoorbeeld eengezingswoningen aan met een bouwprijs van 100.000 euro die gebruik maken van aardwarmtesystemen. Bij een normaal gebruik, wanneer redelijk bewust wordt geleefd, levert dit per saldo aan het einde van het jaar geen energieverbruiklasten op. Alleen het vastrecht, oftewel 1 euro per dag. 

De belangrijkste voordelen voor de gebruiker van een woning:

 • aardwarmte heeft een 5 keer hoger rendement dan een cv-ketel;
 • Geen gasaansluiting;
 • Geen schoorsteen of dakdoorvoer;
 • Geen ontploffingsgevaar;
 • Geen reukhinder of stof van een houtkachel;
 • Geen verkoudheden door gebruik van klassieke airco;
 • Geen afhankelijkheid van stijgende energieprijzen;
 • Geen nieuwe investering om uw gasketel te vervangen na 15 jaar;
 • Geen risico op koolmonoxidevergiftiging (wel bij geisers en cv-ketels);
 • Gratis koeling van alle vloeroppervlaktes (op alle verdiepingen in een gebouw);
 • lage CO2 uitstoot;
 • milieuvriendelijk en duurzaam.

Warmtepomp bij renovatie (vervangen cv-ketel)

Traditioneel Gasverbruik in Nederland
Type woning Verwarmen Koken
Vrijstaande woning 2.300 m3 per jaar 100 m3 per jaar
Twee-onder-een-kap-woning 1.900 m3 per jaar 100 m3 per jaar
Tussenwoning 1.500 m3 per jaar 100 m3 per jaar

In de tabel wordt het gasverbruik voor het verwarmen en koken per type woning in Nederland weergeven. Gas kost inclusief heffingen, transport en BTW 55 cent/m3. Dit betekent dat voor een vrijstaande woonding het toepassen van een aardwarmte-installatie een besparing van 2.300 x € 0,55 = € 1265,- per jaar. 

Aardwarmte

Bij een 8 kWh warmtepomp met een COP van 4,5 bedragen de elektriciteitskosten ca. € 340,– per jaar.
Per jaar is het voordeel € 1265 - € 340 = € 925,-.

Investering

De investering voor een HR combi cv-ketel installatie (excl. radiatoren of vloerverwarming) zijn circa € 1.500,–. De onderhoudskosten van een warmtepomp en cv-ketel zijn nagenoeg gelijk.

De investering voor projectmatige aanleg van de aardwarmte-installatie bedragen circa € 12.800 euro (excl. subsidie, excl. vloerverwarming, incl. bronboring, aanleg, etc.). De meerprijs van een aardwarmtesysteem is dan € 11.300 euro. Bij een jaarlijkse besparing van  € 925,– is de terugverdienperiode 12,2 jaar.
 • Een cv-installatie gaat circa 15 jaar mee.
 • Een aardwarmte-installatie 25 jaar.

De voordelen

Aardwarmte en aardkoeling werken niet met radiatoren, maar met vloerverwarming en levert een gratis vrijwel geluidsloze koeling als de woning te warm wordt. Goed geïsoleerde woningen kunnen in de zomernachten namelijk niet goed afkoelen. Om slapeloze nachten te voorkomen biedt aardkoeling u de uitkomst!

Conclusie

 • U heeft (25 - 12,2 jaar) 12,2 * € 925 = € 11.840,- voordeel als u voor een aardwarmtesysteem van Duratherm Nederland B.V. kiest. 
 • Het aardwarmtesysteem is een milieuvriendelijke installatie waardoor u comfortabel kan leven en uw woning wordt gratis voorzien van koeling. 
 • Door de installatie van het systeem is uw woning meer waard op de woningmarkt.
 • Een hogere EPC norm.