Aardwarmtesystemen >

Energie neutraal voor 1 euro per dag

Duurzaam, energieneutraal en maximaal comfort

80% van de benodigde energie voor het koelen en verwarmen van een woning kan uit de bodem worden gewonnen. Dit komt neer op gemiddeld 12.000 KWh per jaar. Het restant van de andere 20%, gemiddeld 3.000 KWh, kan bijvoorbeeld met PV-panelen worden opgewekt. Hiervoor zijn circa 14 zonnepanelen nodig. Op eenvoudige wijze heeft u een energie neutrale woning. 
 

De vergelijking 

Het vergelijken van oude en nieuwe methoden is vaak lastiger dan gedacht. Ook bij het verwarmen en koelen van uw woning of bedrijfsgebouw. Om u een beeld te kunnen geven, hebben wij hieronder een vergelijking gemaakt. Het betreft de uitwerking van woning waarbij de cv-ketel wordt vervangen in vergelijking met een nieuwbouwwoning.

Naast de kosten spelen ook andere factoren een rol bij de overweging van een gesloten aardwarmtesysteem. Een belangrijk verschil tussen traditionele systemen en het aardwarmtesysteem is het energieverbruik en de comfortverbetering. De radiatoren die vaak worden gebruikt in traditionele systemen gaan alleen uit van verwarmen. Door de verbeterde isolering van woningen en gebouwen is koelen een belangrijker thema geworden. Door ook gebruik te maken van de koude in de bodem kan u het hele jaar door comfortabel leven en werken. Het systeem werkt zelfs het beste als het ook hiervoor wordt ingezet. Daarnaast worden bij aardwarmtesystemen gebruik gemaakt van vloerverwarming waardoor 10% minder warmte nodig is om dezelfde warmtebeleving te ervaren.
 

Nieuwbouw: energieverbruikslasten 1 euro per dag

Onderdeel van het pakket van maatregelen dat moet leiden tot de juiste Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) bij nieuwbouw is het aardwarmtesysteem. De EPC wordt bepaald door zowel de bouwkundige als ook installatietechnische maatregelen. Door toepassen van aardwarmte kunnen een aantal kostbare bouwkundige maatregelen vervallen. Per saldo hoeft de investeringsprijs bij nieuwbouw niet hoger te liggen dan bij een andere combinatie van maatregelen. Bij een normaal gebruik, wanneer redelijk bewust wordt geleefd, levert dit per saldo aan het einde van het jaar geen energieverbruik lasten op. Alleen het vastrecht, oftewel 1 euro per dag.

De belangrijkste voordelen voor de gebruiker van een woning:

 • Milieuvriendelijk, duurzaam en een lage uitstoot van CO2;
 • Geen gasaansluiting en daarmee onafhankelijk van energieprijzen;
 • Een rendement dat 5 keer hoger is dan dat van een cv-ketel;
 • Passief koelvermogen om ook in de zomer comfortabel te wonen;
 • Geen schoorsteen of dak doorvoer;
 • Geen reukhinder of stof van een houtkachel;
 • Geen verkoudheden door gebruik van klassieke airco.

Warmtepomp bij renovatie (vervanging van cv-ketel)

Traditioneel Gasverbruik in Nederland
Type woning Verwarmen Koken
Vrijstaande woning 2.200 m3 per jaar 100 m3 per jaar
Twee-onder-een-kap-woning 1.650 m3 per jaar 100 m3 per jaar
Tussenwoning 1.350 m3 per jaar 100 m3 per jaar

In de tabel wordt het gasverbruik voor het verwarmen en koken per type woning in Nederland weergeven. Gas kost inclusief heffingen, transport en btw €0,79 per m3 in 2019. De verwachting is dat de gemiddelde gasprijs verder zal stijgen. Dit betekent dat een vrijstaande woning welke gebruikt maakt van aardgas 2.300 x € 0,79 = € 1.817,- per jaar betaald voor verwarmen en koken.

Aardwarmte
Bij een benodigd vermogen van 8 kWh en een warmtepomp met een COP van 4,5, bedragen de elektriciteitskosten circa € 537,- per jaar. Dit betekent een voordeel van € 1.817 – € 537 = € 1.280,- per jaar.

Investering
De investering van een combiketel inclusief installatie en exclusief radiatoren of vloerverwarming komt neer op een gemiddelde van € 2.300,-. De onderhoudskosten van een cv-ketel en warmtepomp zijn nagenoeg gelijk.

De investering voor de projectmatige aanleg van een aardwarmtesysteem inclusief warmtepomp bedraagt circa € 19.100,- (exclusief subsidies en vloerverwarming). De meerprijs van het aardwarmtesysteem is €16.800,-. Bij een jaarlijkse besparing van € 1.280,- is de terugverdienperiode 13,1 jaar.

Levensduur
Een cv-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee. In de meeste gevallen werkt een cv-ketel nog wel, maar veel minder zuinig en de kans op storingen neemt toe. Een warmtepomp gaat gemiddeld 20 jaar mee. Daarnaast zijn pompen die pas naar 30 jaar worden vervangen. Door goed onderhoud te plegen, kan de levensduur worden verlengd. Daarnaast geeft Duratherm 25 jaar garantie op de duurzame werking van het gesloten collectorsysteem.

Voordeel
Uw voordeel is (25-13,1) 11,90 * 1.280 = € 15.232,- als u voor een aardwarmtesysteem van Duratherm kiest.

Conclusie

 • Milieuvriendelijk door een lage uitstoot van C02;
 • Toekomstbestendig en onafhankelijk van prijsstijgingen;
 • Comfortabel wonen en werken in elk seizoen;
 • Waardestijging van uw woning op de woningmarkt.