Aardwarmtesystemen

Het aardwarmtesysteem is een duurzame oplossing voor bijvoorbeeld het gebruik van aardgas. Het systeem wordt aangelegd in de bodem waar de grond een constante temperatuur heeft. De energie in de bodem wordt omhoog gepompt en gebruikt voor het verwarmen van het gebouw en water. Tijdens warmere perioden wordt de temperatuur uit de bodem gebruikt om het gebouw te kunnen koelen. Op deze manier kan op elk moment van het jaar comfortabel gewoond en geleefd worden.


Het gesloten of open bronsysteem, klik voor meer informatie

Gesloten bronsysteem

Open bronsysteem, WKO


De keuze tussen een open of gesloten bodemenergiesystemen hangt af van de eigenschappen van het gebouw, de bodem en natuurlijk de wensen van de klant of eindgebruiker. Over het algemeen geldt dat het gesloten systeem wordt toegepast in de nieuwbouw of renovatie van gebouwen met een lager benodigd vermogen, zoals een vrijstaande woning, tussenwoning of kantoorgebouw. De open systemen worden vooral bij projecten toegepast welke een groot aantal vermogen nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen. Over het algemeen geldt dat een open systeem meer onderhoudt vergt dan een gesloten systeem.


De milieuvriendelijke oplossing

Voor beide systemen geldt dat het een van de schoonste en zuiverste systemen zijn die het milieu niet langer belasten. De techniek maakt het namelijk mogelijk om op een duurzame manier energie te winnen en geen gebruik meer te maken van fossiele energiebronnen. De warmtepomp gebruikt enkel een kleine hoeveelheid elektriciteit om het water rond te kunnen pompen. Wij zien regelmatig dat een aardwarmtesysteem in combinatie met PV panelen wordt aangelegd, zodat het gebouw geheel duurzaam wordt verwarmd. 

  • Minimale milieubelasting
  • Prettig binnenklimaat
  • Besparing op energierekening
  • Gunstige invloed op de EPC

Advies en certificering

Duratherm levert al meer dan 20 jaar aardwarmtesystemen. Door de opgebouwde kennis en ervaring kennen wij als geen ander de mogelijkheden en eventuele risico’s. Wij kunnen u dan ook adviseren op het gebied van gesloten en open bodemenergiesystemen.

Daarnaast zijn wij een volledig erkend bedrijf voor het ontwerp, installeren en beheer en onderhoud van het bodemenergiesysteem. 
  • BRL SIKB 2100 'Mechanisch boren'
  • BRL SIKB 11.000 'ondergrondse deel van een bodemenergiesysteem'
  • BRL 6000-00 en 6000-21 'bovengrondse deel van een bodemenergiesysteem'


Werkwijze grondboring

Benieuwd naar de werkwijze van Duratherm en wat u kan verwachten wanneer wij op de locatie het systeem komen aanleggen? Bekijk dan het filmpje hieronder van de aanleg van een gesloten bronsysteem.