Aardwarmte: Gesloten systemen en WKO >

Gesloten bronsystemen

Hoe werkt het?

Een gesloten bronsysteem bestaat uit een of meerdere kunststof leidingen, ook wel collectoren genoemd, die 50 tot 250 meter diep zijn geboord. Deze leidingen zijn geheel onderhoudsvrij en gaan 50 jaar mee.

Klik hier voor meer informatie over de engineering van gesloten bronsystemen

In de woning wordt een warmtepomp geplaatst, vaak met een buffervat voor het tapwater. De warmptepomp maakt een watertemperatuur van ongeveer 35 graden Celsius dat gebruikt wordt voor vloer-/wandverwarming. Voor wassen en douchen maakt de warmtepomp watertemperaturen van circa 60 graden Celsius. Het onderhoud van een warmtepomp voor woningen kunt u vergelijken met de onderhoud voor uw koelkast, dus vrijwel geen terugkerende onderhoudskosten.

Duratherm gesloten bronsysteem

In de zomer kan het aardwarmtesysteem passief, dus zonder tussenkomst van de warmtepomp, koelen. Dit betekent dat het pompje dat het water door de leidingen rondpompt als enige een kleine hoeveelheid energie verbruikt. Hierdoor wordt uw huis op een zeer voordelige manier gekoelt en kunt u op een comfortabele manier wonen. Deze vorm van koeling is namelijk geheel onzichtbaar en geluidsloos. Dus geen blikkenkast aan de buitenmuur met draaiende ventilatoren zoals bij aircosystemen.

Tegenwoordig worden woningen en gebouwen een stuk beter geïsoleerd dan voorheen. In de winter levert dit een hoop voordelen op, maar in het voorjaar, de zomer en het najaar leidt dit juist tot veel warmteklachten. Door zowel de warmte als de koude van de bodem te gebruiken, kan ook in warmere periodes een gebouw prima op temperatuur worden gehouden. Hierdoor kan u op een zuinige manier toch in elk seizoen van het jaar comfortabel wonen. 

Duratherm verzorgt de complete levering en het ontwerp van gesloten bronsystemen. Duratherm is volledig gecertificeerd. De boringen worden volgens de SIKB norm 2100 geboord waardoor kleilagen in de bodem goed worden afgedicht. Daarnaast is Duratherm SIKB 11.000 gecertificeerd waardoor het ontwerp van de gehele installatie zodanig is dat een robuuste, zuinige en duurzame installatie ontworpen wordt waarvoor 25 jaar lang de juiste energieopbrengstgarantie kan worden gegeven.

Klik hier voor meer informatie over de montage van gesloten bronsystemen. 

De voordelen van een door Duratherm gesloten bronsysteem:
  • Deskundigheid door jarenlange ervaring en veel kennis van de Nederlandse bodem;
  • Comfortabele warmte en als extra gratis koeling in de zomer;
  • Unieke opbrengstgarantie van 25 jaar;
  • Uw partner die voor een goede samenwerking met alle betrokken partijen zorgt;
  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.